Cine Suntem

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București este o organizație de cercetare publică cu finanțare extrabugetară, în coordonarea Ministerului Cercetării și Inovării, cu activitate de cercetare în domeniul alimentar și nutriție, dezvoltare de produse și tehnologii, dar și servicii în domeniu, inclusiv producție la scară mică de alimente personalizate.

IBA București se dezvoltă într-o organizație orientată către industrie, accesând finanțări publice sau private, competitive, pentru implementarea proiectelor cu scopul de a obține produse sau tehnologii, de a dezvolta metode analitice de laborator, de a elabora studii sau strategii. IBA București a câștigat, de asemenea, o solidă experiență în transfer de tehnologie și cunoștințe care trebuie exploatată cât mai mult. De asemenea, IBA București produce alimente pentru consumatori cu nevoi speciale (consumatori bolnavi de celiachie sau fenilcetonurie) în stațiile sale pilot și colaborează cu clinici specializate în diferite boli metabolice pentru obținerea de alimente personalizate.

IBA București a fost premiată pentru diferite produse alimentare inovative (produse alimentare fără gluten sau cu index glicemic mic), atât la nivel național cât și internațional.

IBA București furnizează teste acreditate (sub standardul ISO EN 17025) industriei alimentare, producătorilor din agricultură și autorităților, asistență tehnică, pregătire profesională și evaluarea competențelor pentru operatori din industrie, scheme de intercomparări pentru laboratoare, teste la scară pilot în stațiile pilot și asigură în concordanță cu politicile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale supravegherea și certificarea suplimentelor alimentare pentru a fi comercializate pe piața românească.

IBA București este laborator de referință pentru determinarea calității anuale a grâului, pentru calitatea orezului și cerealelor sau detectarea semințelor modificate genetic.

Misiune, Viziune, Valori

Ne dorim sa devenim un pol de excelenta in cercetarea din domeniul alimentar la nivel national si in același timp sa facem parte din comunitatea stiintifica internationala. 

Suntem un partener de incredere al industriei alimentare romanesti si urmarim sa dezvoltam alimente de inalta calitate, sanatoase si sigure, promovand astfel o alimentatie si un stil de viața sanatoase.

  • Sa raspundem provocarilor societatii prin elaborarea, punerea in aplicare si diseminarea cunostintelor prin cercetare, educatie si servicii  in domeniul alimentar;
  • Sa cream o puternica legatura cu industria si societatea si sa sprijinim politicile nationale;
  • Sa crestem competenta cercetarii romanesti in domeniul agroalimentar.

Responsabilitatea, integritatea si creativitatea sunt valorile care ne definesc.

Punem pasiune in ceea ce facem si suntem consecventi in a ne atinge obiectivele.

La noi, inovarea este pe primul loc si incurajam orice initiativa care poate veni in sprijinul celor din jur pentru a avea o viata sanatoasa.

Prin proiectele de cercetare in care a fost implicat, IBA Bucuresti a avut parteneriate cu tot spectrul actorilor din domeniu: universitati, industrie, asociatii profesionale si ale consumatorilor si autoritati.

Mission Vision Values

Structura Organizationala

Nume si Prenume Functie Organizatia reprezentata
Belc Nastasia Presedinte / Director General INCD pentru Bioresurse Alimentare –IBA Bucuresti
Duță Denisa-Eglantina Membru, Presedinte al Consiliului știintific /Director stiintific INCD pentru Bioresurse Alimentare –IBA Bucuresti
Iacob Daniela Membru, Consilier superior Ministerul Cercetării și Inovării
Marius Știrbu Membru, Consilier superior Ministerul Finantelor Publice
Aflorei Adrian Membru, Director Ministerul Muncii și Justiției Sociale
Morărescu Viorel Membru, Director Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Niculița Petru Membru, Presedinte al sectiei de industrie alimentara ASAS Academia de Științe Agricole și Silvice "Gheorghe Ionescu Sisești"

Consiliul Științific din cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București, numit prin Decizia nr. 33/11.03.2019 a Directorului General al IBA București, funcționează pe baza Regulamentului de Organizare și Funcționare, care a fost elaborat în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Consiliul Științific este format din 11 membri, după cum urmează:

Nastasia Belc
nastasia.belc@bioresurse.ro
Denisa-Eglantina Duţă
denisa.duta@bioresurse.ro
Gabriel–Sorin Mustățea
gabi.mustatea@bioresurse.ro
Alina Culețu
alina.culetu@bioresurse.ro
Luminița Catană
luminita.catana@bioresurse.ro
Mioara Negoiță
mioara.negoita@bioresurse.ro
Alina-Alexandra Dobre
alina.dobre@bioresurse.ro
Lavinia-Mariana Berca
laviniamariana.berca@bioresurse.ro
Florica Constantinescu
florica.constantinescu@bioresurse.ro
Adriana Macri
adriana.macri@bioresurse.ro
Livia Apostol
livia.apostol@bioresurse.ro