Oamenii de știință din întreaga Europă și Noua Zeelandă s-au reunit, marți, 10 octombrie 2017, pentru a începe noi proiecte de cercetare cu scopul de a dezvolta soluții pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din agricultură și silvicultură și pentru a îmbunătăți inventarele naționale de GES. Prima întâlnire a programului de cercetare a FACCE ERA-GAS are loc la Wageningen University & Research, Olanda. În cadrul reuniunii, vor fi lansate oficial zece noi proiecte de cercetare finanțate în apelul comun ERA-GAS 2016.

În timp ce programul Orizont 2020 este o sursă importantă de finanțare pentru cercetare și inovare în UE, majoritatea fondurilor pentru cercetare sunt controlate încă la nivel național. ERA-NET co-fund este un mecanism de finanțare prin care fondurile naționale sunt alocate pentru finanțarea proiectelor transnaționale. Comisia Europeană oferă, de asemenea, cofinanțare și pentru implementare. FACCE ERA-GAS este un ERA-NET co-fund pentru monitorizarea și atenuarea gazelor cu efect de seră din agricultura și silvicultură. Consorțiul FACCE ERA-GAS cuprinde agenții de finanțare și parteneri de proiect din 19 organizații din 13 țări europene. Teagasc, Autoritatea pentru Agricultură și Dezvoltare Alimentară din Irlanda, este coordonatorul general al ERA-NET. În martie 2016, consorțiul a reșit să strângă resurse pentru a-și lansa Apelul pentru proiecte de cercetare transnațională, cofinanțat de Comisia Europeană. Noua Zeelandă, reprezentată de Ministerul Industriilor Primare, a contribuit de asemenea la apel. Bugetul total al apelurilor a fost de 14,1 milioane de euro.

Propunerile de proiecte au trebuit să includă parteneri din cel puțin trei țări europene participante la apel. Propunerile au fost supuse unui proces de evaluare în două etape de către un Comitet Internațional de Evaluare, care a fost gestionat de Departamentul de Cercetare al Departamentului Irlandez al Agriculturii, Alimentației și Marinei. Zece proiecte au fost selectate ulterior pentru finanțare, implicând 71 de parteneri de proiect din 39 de instituții de cercetare diferite și companii din 13 țări din UE, Noua Zeelandă și SUA. În următorii trei ani, aceste proiecte vor desfășura activități de cercetare, în colaborare, pentru a dezvolta soluții îmbunătățite pentru atenuarea emisiilor de gaze cu efect de seră, mecanisme de raportare și instrumente politice pentru sectorul agricol și forestier.

Dr. Frank O’Mara, Teagasc, și coordonatorul FACCE ERA-GAS, a declarat: „Cooperarea internațională este urgentă pentru a face față provocării globale datorate schimbărilor climatice și securității alimentare. Sunt necesare eforturi pentru a crește eficiența GHG a alimentelor, a hranei pentru animale și a combustibilului, pentru a spori rezervoarele de carbon și pentru a rafina inventarele naționale. Prin cercetarea transnațională, proiectele FACCE ERA-GAS vor dezvolta soluții inovatoare de atenuare și monitorizare care să se extindă dincolo de contextul local „.

Dr. Christine Bunthof, Universitatea din Wageningen, și membru în secretariatul FACCE-JPI, a declarat: „Instrumentul co-fund ERA-NET oferă cercetătorilor din țările participante posibilitatea de a lucra în consorții transnaționale, care sunt de fapt proiecte cu valoare mai mică decât media H2020 și sunt mult mai ușor de administrat. Programul completează cercetarea națională, pe de o parte, și programele Orizont 2020, pe de altă parte „.

Prima întâlnire a programului de cercetare FACCE ERA-GAS este găzduită de Universitatea Wageningen în perioada 10-11 octombrie 2017 și include un program incitant de evenimente menite a lansa noile proiecte și a oferi oportunități de colaborare cu finanțatorii de cercetare și părțile interesate.

Informații despre cele zece proiecte FACCE ERA-GAS sunt disponibile la http://www.eragas.eu/index.php/research-projects

Notă pentru editori

FACCE-JPI este o inițiativa comună de programe de cercetare a UE în domeniul agriculturii, securității alimentare și schimbărilor climatice, care urmărește o mai bună coordonare a activității de cercetare din țările membre: https://www.faccejpi.com

You may also like

No Comment

You can post first response comment.

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.